Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

25 Νοεμβρίου, 2021

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με στόχο, να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων μας γύρω από το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η κακοποίηση των γυναικών αποτελεί μείζον θέμα προβληματισμού κάθε κοινωνίας.

Στην Ελλάδα, την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η ενδοοικογενειακή βία έχει παρουσιάσει αύξηση κατά 70%.

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα, ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Eκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών είναι τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας όσο ο καρκίνος. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία.

Ενημερωθείτε, αναγνωρίστε τα σημάδια και δράστε!

Εάν είστε θύματα ή μάρτυρας περιστατικών βίας καλέστε ανώνυμα στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

Last modified: 25 Νοεμβρίου, 2021