Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3-7 Ιουλίου στα Μέθανα το Διεθνές Θερινό σχολείο για φοιτητές/φοιτήτριες και ερευνητές/ερευνήτριες από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου RAMONES

29 Ιουλίου, 2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3-7 Ιουλίου στα Μέθανα το Διεθνές Θερινό σχολείο για φοιτητές/φοιτήτριες και ερευνητές/ερευνήτριες από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου RAMONES (https://ramones-project.eu/). Το θερινό σχολείο αφορά στην Περιβαλλοντική Ευφυΐα (Environmental Intelligence) που στοχεύει στην:

Ενεργοποίηση νέων προσεγγίσεων για την παρακολούθηση, ανάλυση και διαχείριση κρίσιμων πόρων στην Ευρώπη

Διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων και μοντέλων σε πολλαπλά επίπεδα λεπτομέρειας για τη λήψη περιβαλλοντικών πολιτικών αποφάσεων

Μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τις περιβαλλοντικές ΤΠΕ

εξερεύνηση της σημασίας της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόβλεψη κινδύνων

Αυξημένη τοπική και πολίτικη/ατομική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ραδιενέργειας στα θαλάσσια περιβάλλοντα με κορυφαία στην τεχνολογία οργάνωση ανίχνευσης.

Ο συντονιστής του έργου Αν. Καθηγητής Θεόδωρος Μερτζιμέκης (ΕΚΠΑ) καλωσόρισε τον Δήμαρχο Τροιζηνίας-Μεθάνων κο Τάσο Μούγιο, τον Αντιδήμαρχο Μεθάνων κο Βασίλη Παντελή, τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κο Ανδρέα Τζινιέρη και τον Πρόεδρο της Λουτρόπολης Μεθάνων κο Δημήτριο Λάμπρου στο θερινό σχολείο οι οποίοι χαιρέτησαν και εξέφρασαν την υποστήριξή τους.

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου ενημερώθηκαν για το σκοπό του σχολείου και την περιβαλλοντική ευφυΐα, ενώ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και την προσφορά των αυτόνομων υποβρύχιων ρομπότ (AUV) και των καινοτόμων αισθητήρων στο περιβάλλον και την επιστήμη από κορυφαίους Ευρωπαίους ειδικούς του χώρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολείου, ο δήμος παρέστη στις διαλέξεις και στις υπαίθριες μετρήσεις, αλλά και στο επίσημο δείπνο.

Από τη δεύτερη ημέρα και μετά οι διαλέξεις από εταίρους του έργου και εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων και ερευνητικών προγραμμάτων επικεντρώθηκαν σε περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση στη θαλάσσια ραδιενέργεια, τη θαλάσσια βιολογία και τη μόλυνση της θάλασσας από μικροπλαστικά.

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στα συστήματα πρόβλεψης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιβαλλοντική ευφυΐα, στο ΑΙ για την ανίχνευση και ανάλυση υποθαλάσσιων περιβαλλόντων, στα AUV και στα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, αλλά και στην παρουσίαση συνεργαζόμενων έργων με το RAMONES, όπως τα WatchPlant και SmartLagoon. Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση για τα δεδομένα ανοικτής πρόσβασης που αφορούν την επιστήμη σε όλη την κοινωνία.

Τις δύο τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε άσκηση πεδίου με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευόμενων στην περιοχή της θερμής πηγής του Αγ. Νικολάου. Με βάση τις μετρήσεις πεδίου οι ομάδες εργάστηκαν ανταγωνιστικά στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου Datathon το οποίο ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα με τις παρουσιάσεις και τη βράβευση των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των στελεχών του Δήμου για το γεωλογικό υπόβαθρο και τη σύνδεσή του με τις ιαματικές πηγές, για τις σύγχρονες μεθοδολογίες μελέτης των ιαματικών πηγών των Μεθάνων και συζητήθηκαν οι προοπτικές επέκτασης του θερινού σχολείου σε μόνιμη βάση στο μέλλον με τους συμμετέχοντες του σχολείου και την τοπική αρχή.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκαν τρόποι ανάδειξης του ιαματικού τουρισμού και γενικότερα της χερσονήσου των Μεθάνων ώστε να γίνει ένας πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και ένα σύγχρονο φυσικό εργαστήριο.

Last modified: 29 Ιουλίου, 2024