Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2023

8 Μαρτίου, 2023

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.

Πρόκειται για μια γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία.

…Και έγραψαν την Ιστορία αλλιώς…

Η ημέρα της γυναίκας, τιμά όλα όσα έχουν καταφέρει οι γυναίκες / (έχει καταφέρει το γυναικείο κίνημα) μέχρι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή μας υπενθυμίζει πως υπάρχουν ακόμα τείχη που πρέπει να καταρριφθούν.

Η θέση της γυναίκας, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, έχει αλλάξει ριζικά. Θα λέγαμε πως πέρασε από «σαράντα κύματα», μέχρι να εδραιωθεί η θέση της και η ύπαρξή της και να καταφέρει να αποκτήσει θεμελιώδη δικαιώματα.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2023 (IWD 2023) είναι, «DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων». Αυτό το θέμα συμβαδίζει με το θέμα προτεραιότητας της επερχόμενης 67η Συνόδου της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW-67), «Καινοτομία και τεχνολογική αλλαγή και εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών».

Φυσικά, δεν χρειάζεται να έρχεται κάθε χρόνο η μέρα της Γυναίκας για να τιμάμε και να μνημονεύουμε τα σπουδαία πλάσματα γένους θηλυκού!!!!

Ας μην λησμονούμε καθημερινά ορισμένες γυναίκες, που, όχι απλώς ήταν μπροστά από την εποχή τους, αλλά και που στάθηκαν αιτίες ή αφορμές για να αλλάξουν σημαντικά πράγματα στον κόσμο, στην τέχνη, στην καθημερινή ζωή.

Μελίνα Μερκούρη, 1920-1994
Φρίντα Κάλο, 1907-1954
Μαρί Κιουρί, 1867-1934
Hedy Lamarr
Chantelle Winnie (Harlow)
Malala Yousafzai
Katalin Kariko
Έλεν Κέλερ, 1880-1968
Έλινορ Ρούσβελτ, 1884-1962
Κοκό Σανέλ, 1883-1971
Stephanie Kwolek

Κρατώντας την ιστορία ζωντανή, εμπνεόμαστε για το μέλλον.

Last modified: 8 Μαρτίου, 2023