Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer)

21 Σεπτεμβρίου, 2022

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer)

Ο Σεπτέμβριος (World Alzheimer s Month) είναι μήνας αφιερωμένος παγκοσμίως στην άνοια, μια πανδημία, που θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα.

Η 21η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer).

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και την ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, κατά την οποία τα άτομα αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα μνήμης αλλά και λόγου, προσοχής, προσανατολισμού, συμπεριφοράς, ισορροπίας και βάδισης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, λόγω του γεγονότος ότι δεν επηρεάζεται μόνο ο πάσχοντας, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον, συναισθηματικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Η πρώιμη διάγνωση δίνει το χρονικό περιθώριο σωστής ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και δυνατότητας προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων.

Για τους ανθρώπους με άνοια η καθημερινότητα είναι αρκετά δύσκολη, λόγω της εκδήλωσης των συμπτωμάτων και των ανυπέρβλητων κοινωνικών εμποδίων.

Η ελλιπής ενημέρωση των φροντιστών τους, των υπαλλήλων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η απουσία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνσή τους και άλλα πολλά, δημιουργούν τεράστια εμπόδια σε καθημερινή βάση.

Την σημερινή ημέρα καλούμαστε όλοι εμείς και τα παιδιά μας να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε για τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Να μάθουμε αυτά τα μικρά μυστικά, που κάνουν την επικοινωνία με έναν άνθρωπο που ξεχνά ευκολότερη…

Last modified: 21 Σεπτεμβρίου, 2022