Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2000 στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής κατά του Καρκίνου για τη Νέα Χιλιετία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι

4 Φεβρουαρίου, 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2000 στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής κατά του Καρκίνου για τη Νέα Χιλιετία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.


Είναι μια διεθνής ημέρα που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου  και εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στον καρκίνο και στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του.


«ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ» υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία και την μακροζωία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου για το 2022 σηματοδοτεί τον πρώτο χρόνο μιας νέας τριετούς εκστρατείας. Το θέμα της εκστρατείας «Close the Care Gap» αναγνωρίζει τη δύναμη της γνώσης και αμφισβητεί τις υποθέσεις. Αυτή είναι η χρονιά που αμφισβητείται το status quo και βοηθά στη μείωση του στίγματος.

Γενικά η λέξη καρκίνος τρομάζει τόσο τους πάσχοντες, όσο και το περιβάλλον τους.
Τον καρκίνο όμως… «τον σεβόμαστε, δεν τον φοβόμαστε» και αυτό γιατί η γνώση προσφέρει δύναμη…

Επιθυμούμε και μπορούμε να αρχίσουμε να φανταζόμαστε έναν καλύτερο τρόπο να κάνουμε πράγματα και να χτίζουμε ένα πιο δίκαιο όραμα για το μέλλον – ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι ζουν πιο υγιεινές ζωές και έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο ΠΟΥ υπενθυμίζει τις χρυσές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου.

► Διακοπή του καπνίσματος
► Αποφυγή της παχυσαρκίας
► Άσκηση
► Υγιεινή διατροφή
► Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
► Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
► Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο
► Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος
►  Προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία μας και το οικογενειακό ιστορικό μας.

«Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί ή ο καρκίνος, αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο» (Δοξιάδης 1997).

Last modified: 4 Φεβρουαρίου, 2022