Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων σας ενημερώνει για τα αποτελέσματα μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων σε δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου μας

27 Ιουλίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ – ΜΕΘΑΝΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, Γαλατάς, 27-07-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων σας ενημερώνει για τα αποτελέσματα μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων σε δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου μας.

Στις 14 & 15 Ιουνίου 2021 αρμόδιοι υπάλληλοι του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ, στο πλαίσιο της εποπτικής παρακολούθησης της ποιότητας του παρεχόμενου ύδατος, προέβησαν στην λήψη 11 δειγμάτων πόσιμου νερού από διάφορα σημεία του Δήμου μας.

Με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3373 28/06/2021 διαβιβαστικό έγγραφο εστάλησαν προς τον Δήμο μας τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων που ελήφθησαν. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3925 27/07/2021 διαβιβαστικό έγγραφο εστάλησαν προς τον Δήμο μας τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των δειγμάτων που ελήφθησαν. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους (Α’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών).

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων αφορούν μια χρονική περίοδο όπου ο Δήμος και η Χώρα ολόκληρη μαστίζεται από έντονη ανομβρία και τα αποθέματα νερού του υδροφόρου ορίζοντα είναι περιορισμένα.

Τα δείγματα αφορούσαν για την Δ.Ε. Μεθάνων τους Οικισμούς Λουτρόπολη Μεθάνων, Άγιο Νικόλαο, Κουνουπίτσα, Βαθύ και Μεγαλοχώρι, ενώ για την Δ.Ε Τροιζήνας τους Οικισμούς Γαλατά, Τακτικούπολη, Μεταμόρφωση, Τροιζήνα και Καλλονή (2 δείγματα).

Σε όλα τα δείγματα που εξετάσθηκαν, τα αποτελέσματα ήταν εντός των ορίων που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Όλα τα αποτελέσματα των δειγμάτων που αντιστοιχούσαν στους οικισμούς της Χερσονήσου των Μεθάνων ήταν περίπου ίδια. Αυτό σημαίνει ότι το επεξεργασμένο από τον Απονιτροποιητή της Λουτρόπολης νερό, οδεύεται προς τους οικισμούς, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του (μικροβιολογικά και χημικά) από τους αγωγούς μεταφοράς.

Στην Έδρα του Δήμου τον Γαλατά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μετρήσεις της ηλεκτρικής αγωγιμότητας, της συγκέντρωσης Χλωρίου και της συγκέντρωσης Νιτρικών είναι πολύ μικρότερες από τα μέγιστες επιτρεπτές. Επίσης η συγκέντρωση Σιδήρου είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερη από την μέγιστη επιτρεπτή.

Στον Οικισμό της Τροιζήνας διαπιστώνεται ότι η συγκέντρωση νιτρικών είναι 6,5ppm με μέγιστη επιτρεπτή τα 50ppm, δηλαδή περίπου 8 φορές μικρότερη.

Στους Οικισμούς Μεταμόρφωση και Τακτικούπολη η συγκέντρωση νιτρικών είναι 2ppm με μέγιστη επιτρεπτή τα 50ppm, δηλαδή 25 φορές μικρότερη από την μέγιστη επιτρεπτή.

Στον οικισμό της Καλλονής οι τιμές της συγκέντρωσης Χλωρίου και της συγκέντρωσης Νιτρικών είναι 39ppm και 2,8ppm αντίστοιχα. Τιμές, που είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις μέγιστες επιτρεπτές.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ισχυρισμοί της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου και μερίδας της Αντιπολίτευσης, ότι η Δημοτική αρχή δεν λειτουργεί τις μονάδες επεξεργασίας νερού στον Γαλατά, την Τροιζήνα και την Τακτικούπολη και παρέχει στους Δημότες ακατάλληλο πόσιμο νερό, πέφτουν στο κενό. Η πραγματικότητα είναι ότι, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σπατάλησε 1.000.000€ για την προμήθεια 4 μονάδων επεξεργασίας νερού, χωρίς να αποδεικνύεται η αναγκαιότητά τους.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου φρόντισε να μειωθούν οι διαρροές που υπήρχαν στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του πόσιμου νερού, διαχειρίστηκε τις υφιστάμενες υδροληψίες (γεωτρήσεις) χωρίς να υπεραντλεί τον υδροφόρο ορίζοντα και αξιοποίησε υδροληψίες που ήταν ανενεργές και θεωρητικώς χωρίς υδροφορία.

Κυρίως όμως διαχειρίστηκε το νερό ως ένα αγαθό που η φύση το παρέχει στον άνθρωπο ως δώρο για την επιβίωσή του και όχι ως ένα προϊόν που κάποιοι μέσα από εργολαβίες κέρδιζαν χρήματα.

Ο Δήμος τα δύο τελευταία χρόνια:

  • έχει δαπανήσει για την συντήρηση του δικτύου ύδρευσης μόνο 60.000€, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι δαπάνες για την συντήρηση (βλάβες) πλησίαζε τις 150.000€ ετησίως.
  • έχει μειώσει κατά 25% τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία των αντλιοστασίων ύδρευσης.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι παρέχει πόσιμο νερό στους Δημότες, το οποίο αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο, από τις αναλύσεις που πραγματοποίησε ο αρμόδιος εποπτεύων κρατικός φορέας.

Στους παρακάτω πίνακες σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα γραφόμενά μας.

Ως Δημοτική Αρχή προτρέπουμε όλους τους Δημότες και επισκέπτες αυτού του τόπου να εμπιστεύονται το νερό που τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών. Σκεφτείτε όμως ότι, το αγαθό που λέγεται πόσιμο νερό, δεν είναι απεριόριστο. Φροντίζουμε για την συνετή και ορθολογιστική χρήση του, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν την δυνατότητα να μπορούν και αυτές να το απολαύσουν.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ.pdf

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ.pdf

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΙΟΥΝ 21.pdf

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΙΟΥΝ 21.pdf

Last modified: 27 Ιουλίου, 2021