Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

2 Απριλίου, 2021

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

‘Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια”
ALBERT EINSTEIN

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται σε όλον κόσμο στις 2 Απριλίου, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στους μικρούς μας φίλους, προκειμένου να τους μιλήσουμε για τη δύναμη του βιβλίου και γιατί όχι… να διαβάσουμε ένα βιβλίο μαζί τους.

Ο εορτασμός συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Hans Christian Andersen (2 Απριλίου 1805).

Σκοπός της ημέρας είναι να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το μυστικό για να αγαπήσει κάποιος το διάβασμα, είναι αναμφίβολα να ξεκινήσει αυτήν την… αιώνια φιλία από μικρός.

Το διάβασμα ισοδυναμεί με ένα δημιουργικό ταξίδι, αφού δεν γνωρίζει σύνορα. Αποτελεί ένα μαγικό πέρασμα στον κόσμο της γνώσης, ενώ συνταξιδεύει με την ψυχαγωγία. Μέσα από την χαρά και την απόλαυση, το παιδί παίρνει γνώσεις, εφόδια και πλάθεται ο χαρακτήρας του.

Και που καταλαβαίνουμε την δύναμη του βιβλίου; Όταν τη ώρα που διαβάζουμε στα παιδιά, εκείνα δεν ακούγονται καν.

Σύμφωνα με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από το βιβλίο!

Τα παιδιά εκτός από φαγητό, ύπνο και παιχνίδι στο μεγάλωμά τους χρειάζονται και τα βιβλία. Το διάβασμα τα μεγαλώνει! Τα βιβλία έχουν ιστορίες που δίνουν το έναυσμα να διεγερθεί η φαντασία τους, η οποία προσφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και ωρίμανση της σκέψης τους.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του.

Last modified: 2 Απριλίου, 2021