Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων ενημερώνει ότι βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης το έργο «Προμήθεια και τοποθέτηση 12 μονάδων βυθιζόμενων κάδων»

22 Ιανουαρίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ – ΜΕΘΑΝΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ,Γαλατάς, 22-01-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων σας ενημερώνει ότι βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης το έργο «Προμήθεια και τοποθέτηση 12 μονάδων βυθιζόμενων κάδων», προϋπολογισμού 337.280€ (294.000€ μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020 προσέγγιση CLLD LEADER και 43.280€ από ιδίους πόρους).

Το σύστημα των βυθιζόμενων κάδων προσφέρει μικρά διακριτικά σημεία συλλογής απορριμμάτων, αντίθετα με τα υπάρχοντα – μεγάλα – ογκώδη συστήματα, χωρίς οσμές, προσδίδοντας ένα καλαίσθητο, φιλικό προς το περιβάλλον αποτέλεσμα.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Δεκέμβριο του 2018 είχε καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για την προμήθεια και τοποθέτηση 4 μονάδων βυθιζόμενων κάδων, δύο στην Κοινότητα Γαλατά, ένα στην Κοινότητα Λουτροπόλεως Μεθάνων και ένα στον Οικισμό Βαθέως της Κοινότητας Μεγαλοχωρίου Μεθάνων.

Κάθε μονάδα θα αποτελείτο από 2 βυθιζόμενους κάδους χωρητικότητας 1100 lt έκαστος, διαβαθμισμένης συμπίεσης, με χρήση ηλεκτροκίνητων μηχανισμών ανύψωσης, ενώ κάθε μονάδα θα ήταν τοποθετημένη εντός υπογείου μεταλλικού φρεατίου.

Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το Δεκέμβριο του 2019, αφού είχε αναλάβει καθήκοντα ο νέος Δήμαρχος κ. Σπύρος Πολλάλης.

Η Νέα Δημοτική Αρχή είχε σοβαρές ενστάσεις σχετικά με βασικές επιλογές της μελέτης, καθώς και με την αντιστοιχία του συνολικού προϋπολογισμού με το είδος και τον συνολικό αριθμό των κάδων που προέβλεπε.

Κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, προχώρησε στη σύνταξη νέας Μελέτης με καίριες τροποποιήσεις της αρχικής, η οποία και εγκρίθηκε.

Με αυτό τον τρόπο, πέτυχε χωρίς καμία αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού της προμήθειας, χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον, τα εξής:

1. Συνολικό αριθμό κάδων 12 αντί των 8 που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

2. Δημιουργία 2 νέων θέσεων τοποθέτησης, μία επιπλέον στη Λουτρόπολη Μεθάνων και μία νέα στην Κοινότητα Τροιζήνας.

3. Χωρητικότητα έκαστου κάδου 3.000 lt αντί των 1.100 lt που ήταν αρχικά. Κατά συνέπεια η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται πλέον στα 36.000 lt αντί των 8.800 lt.

4. Τοποθέτηση των κάδων σε προκατασκευασμένο φρεάτιο από σκυρόδεμα, αντί του υπόγειου μεταλλικού φρεατίου που είχε προβλεφθεί αρχικά. Οι θέσεις που είχαν επιλεγεί βρίσκονται στο θαλάσσιο μέτωπο, τόσο του Γαλατά, όσο και της Λουτροπόλεως. Αυτό θα οδηγούσε σε αυτόματη εισροή θαλασσινού νερού περιμετρικά των φρεατίων, με αποτέλεσμα τη διάβρωση και καταστροφή των μεταλλικών πλαισίων. Με την τοποθέτησή τους σε προκατασκευασμένο φρεάτιο σκυροδέματος οι κάδοι προστατεύονται από τη διάβρωσή που προκαλείται εξαιτίας του θαλασσινού νερού.

5. Εγκατάσταση μηχανισμού ανύψωσης των κάδων μέσω του υδραυλικού συστήματος των απορριμματοφόρων με την τοποθέτηση βραχιόνων επί αυτών, αντί του ηλεκτροκίνητου μηχανισμού που αρχικά προβλεπόταν. Επομένως, δεν απαιτείται πλέον, ούτε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργίας τους, αλλά ούτε και τοποθέτηση ηλεκτρικών μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Last modified: 22 Ιανουαρίου, 2021