Καλωσήλθατε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας

ΚΟΙNΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΗ

Σε έναν κόσμο που διασυνδέεται συνεχώς, οι μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης διαφοροποιούνται αναπτύσσοντας την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Ιδίως σε εποχές βαθιάς οικονομικής ύφεσης ή δυσπραγίας η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η μορφή που ενώνει άγνωστο κόσμο σε δράσεις, ίσως γιατί ενδόμυχα καταλαβαίνουμε όλοι πως αυτή η κρίση δύναται να μας χτυπήσει χωρίς εξαίρεση, ίσως γιατί όλοι διαισθανόμαστε πως χωρίς κοινωνική συνοχή, συνεργασία και ισότιμη διαχείριση των πόρων, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε στις νέες συνθήκες. Έτσι, περάσαμε στην αλληλεγγύη.

Η Αλληλεγγύη, αφορά τις σχέσεις σε μια κοινωνία με τις οποίες οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους λόγω της δύσκολης συγκυρίας, ένα θέμα που μας αγγίζει όλους… 

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων οργανώνει ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που χρηματοδοτείται από κρατικούς, κοινοτικούς, ιδίους πόρους και κοινωνικής προσφοράς δηλαδή που γίνεται από τον έναν στον άλλον, από το κάθε μέλος στην κοινωνία την ίδια, εθελοντικά, με στόχο την υλοποίηση σειράς δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη.

Ενημερωθείτε για τις δράσεις κοινωνικής πρόνοιας, όπως το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)» και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”.

Στην ενότητα αυτή μπορείτε να “Δείτε” τις Δομές, τις Δράσεις, τα Προγράμματα και τις μορφές της κοινωνικής αλληλεγγύης που προσφέρει ο Δήμος μας στους πολίτες του.


Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Για τα Παιδιά

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων εφαρμόζει ένα πλαίσιο πολιτικής με συγκεκριμένες δράσεις για τους μικρούς δημότες της πόλης μας. Τα παιδιά αναγνωρίζονται ως αυθύπαρκτες προσωπικότητες, για τις ανάγκες των οποίων λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα.Τα παιδιά, ως αυριανοί πολίτες, πρέπει να βρίσκουν σημεία ταύτισης στην πόλη που μεγαλώνουν.

Επομένως, τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν θέση στα δρώμενα της πόλης και ότι οι υπεύθυνοι ακούν και λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Απώτερος στόχος αυτής της πολιτικής είναι μέσα από τη συμμετοχή, τα παιδιά να αγαπήσουν την πόλη τους και να αναπτύξουν αίσθημα ευθύνης.

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων δίνει προτεραιότητα, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, κοινωνικές και πολιτιστικές, σε προγράμματα που προάγουν την ποιότητα ζωής των παιδιών, τη φυσική και πνευματική τους ανάπτυξη, την αισθητική τους αλλά και την κοινωνική συμμετοχή τους.

Για τα Σχολεία

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων έχει στην αρμοδιότητά του 17 Σχολεία. Υποδέχεται και ικανοποιεί στο μέγιστο δυνατό τα αιτήματα των Σχολείων που αφορούν σε επισκευές, συντηρήσεις αλλά και γενικότερα σε παρεμβάσεις που φθάνουν μέχρι την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων.

Επιχορηγεί τις Σχολικές Επιτροπές για την ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Έχει την αρμοδιότητα για την καθαριότητα των σχολείων με την διάθεση προσωπικού καθαριστών και καθαριστριών στις σχολικές μονάδες.

Μεριμνά για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με τα εκάστοτε Προγράμματα της Δια Βίου Μάθησης μεριμνά για την επιμόρφωση ενηλίκων σε θέματα που αφορούν Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, Δημόσια Υγεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό, Περιβάλλον, Κοινωνική ένταξη μεταναστών, Εκμάθηση ξένων γλωσσών κλπ.

Για την Τρίτη ηλικία

Η τρίτη ηλικία είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων.

Ακριβώς με αυτό το πνεύμα, ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων προβλέπει για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δομές και δράσεις υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και τόνωσης της αυτοπεποίθησης καθώς και ενίσχυσης του αισθήματος ανεξαρτησίας, αυτάρκειας, προσφοράς και κοινωνικής συμμετοχής.

Αυτούς λοιπόν τους συμπολίτες μας έχει σε προτεραιότητα το πρόγραμμα του Δήμου μας  για την τρίτη ηλικία και με αυτή την λογική ενισχύθηκαν, ενδυναμώθηκαν – και εξακολουθούν να ενδυναμώνονται – το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” τα οποία εξυπηρετούν ηλικιωμένα και ανάπηρα άτομα, κατά βάση μοναχικά και χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για τις ευάλωτες ομάδες

Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες νοούνται οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά και δυσκολεύονται ή αδυνατούν παντελώς σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς να έχουν ποιότητα ζωής (πχ εργασία, ικανοποιητικό εισόδημα, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, στέγη, κοινωνική ασφάλιση, κ.τ.λ).

Όσο αυξάνεται ο αριθμός του πληθυσμού που αποκλείεται από τον τρόπο ζωής που απολαμβάνουν οι πολλοί, αυξάνεται και ο κίνδυνος διατάραξης της κοινωνικής συνοχής μιας κοινωνίας. Κυρίως, όμως, τα προβλήματα που επιφέρει, ο κοινωνικός αποκλεισμός, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την πλήρη συμμετοχή των ιδίων ενδιαφερομένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις δράσεις προς όφελός τους.

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων, στο πλαίσιο αυτό, οργανώνει ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, με στόχο την υλοποίηση σειράς δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη.

Για τη φροντίδα της πόλης μας

Η Φροντίδα της πόλης μας είναι ζήτημα που μας αφορά όλους. Οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε ως σύνολο, αλλά και ο καθένας μας χωριστά για να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή και για να δώσουμε στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων την εικόνα που όλοι θέλουμε…

Το φυσικό περιβάλλον είναι μέγιστο αγαθό, που χρήζει συνεχούς φροντίδας και προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία και τον παρόντα κανονισμό. Η ποιότητα ζωής, η δημόσια υγεία, η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων της πόλης, η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, αποτελούν δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Διοίκησης του Δήμου.

Για τα Κέντρα της δια Βίου Μάθησης

Ο Δήμος στηρίζει τους δημότες πιστεύοντας πως η γνώση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, και παρά τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η ελληνική κοινωνία, προσπαθεί να οργανώνει δομές και να δίνει ευκαιρίες προς όλους, με γνώμονα την αλληλεγγύη και σκοπό τη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία, κατά διαστήματα, το Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου στο οποίο θα υλοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής & Τοπικής εμβέλειας, για ενήλικες, 18 ετών και άνω.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Εθελοντική αιμοδοσία

Το αίμα που συγκεντρώνεται κατά την διάρκεια των Αιμοδοσιών κατατίθεται σε Τράπεζα Αίματος. Δικαίωμα για λήψη μονάδων αίματος από την Τράπεζα Αίματος έχουν μόνο οι αιμοδότες και συγγενή πρόσωπα αυτών.

Η Τράπεζα Αίματος δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την συστηματική εθελοντική προσφορά των κατοίκων του Δήμου μας που συμμετέχουν στις Αιμοδοσίες που διοργανώνονται τακτικά στο Κέντρο Υγείας Γαλατά.

Αιμοδοσίες πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, στο Κέντρο Υγείας Γαλατά. Τη διαδικασία της αιμοληψίας αναλαμβάνει συνεργείο του Τζανείου Νοσοκομείου, το οποίο αποτελείται από γιατρό, αιμολήπτες και βοηθητικό προσωπικό που διασφαλίζουν την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών για την προστασία των αιμοδοτών.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Πρόγραμμα “Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)”

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων συμμετέχει στο πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)» που υλοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η Ε.Ε. προχώρησε στην υιοθέτηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014/11-4-2014 για την Ίδρυση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) ή το FEAD (εφεξής και «Ταμείο»).

Ο κανονισμός στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στα Κράτη-Μέλη, συμβάλλοντας στη μείωση της φτώχειας, και εν τέλει στην εξάλειψη των χειρότερων μορφών φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΤΕΒΑ, για το σκοπό αυτό υποστηρίζει «Εθνικά Συστήματα», τα οποία παρέχουν μη οικονομική βοήθεια στους απόρους για την ανακούφιση της στέρησης τροφής και της σοβαρής υλικής στέρησης και συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη των μελών των απόρων οικογενειών.

Το ΤΕΒΑ εστιάζει στην ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας με έμφαση στην αντιμετώπιση στέγης, της παιδικής φτώχειας και της στέρησης τροφής.

Το Ταμείο συμπληρώνει τις βιώσιμες εθνικές πολιτικές εξάλειψης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, οι οποίες παραμένουν στην αρμοδιότητα των Κρατών –Μελών της Ε.Ε.

Μπορείτε να διαβάσετε το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» πατώντας στο παρακάτω pptx αρχείο
Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής».pptx

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων συμμετέχει στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που υλοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ενημερωθείτε για τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα διαβάζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Για να μπείτε στην σελίδα του Κ.Ε.Α πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Η είσοδος γίνεται μέσω TaxisNet
Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Επίδομα στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Για τη χορήγηση του Επιδόματος Στέγασης απαιτείται η προβλεπόμενη δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου (Α.Α.Δ.Ε.). Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Ενημερωθείτε για τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα διαβάζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Για να μπείτε στην σελίδα του Επιδόματος στέγασης πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Η είσοδος γίνεται μέσω TaxisNet
Πρόγραμμα «Επίδομα στέγασης»

Επίδομα γέννησης

Το Επίδομα γέννησης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα παροχής για κάθε παιδί που γεννιέται εν ζωή στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Για κάθε παιδί που γεννιέται εν ζωή στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2020 καταβάλλεται από το Δημόσιο μέσω του ΟΠΕΚΑ παροχή ύψους δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, υπό τις προϋποθέσεις του ν. 4659/2020 και τη διαδικασία που προβλέπεται.

Ενημερωθείτε για τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα διαβάζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Για να μπείτε στην σελίδα του Επιδόματος γέννησης πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Η είσοδος γίνεται μέσω TaxisNet
Πρόγραμμα «Επίδομα γέννησης»