Ανακοινώσεις & Δελτία τύπου
Εθελοντική αιμοδοσία Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων στις 24 Ιουνίου και 5 Ιουλίου 2017  (29/06/2017)
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ -ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΜΕΘΑΝΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ  2017
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΛΑΤΑ,ΩΡΑ  9:00-15:00

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Παρακαλείσθε να έχετε ΜΑΖΙ ΣΑΣ το ΑΜΚΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.PDF

Εύλογα ερωτήματα υποψήφιων  εθελοντών αιμοδοτών...

ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΑΙΜΑ...

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι υγιείς άνθρωποι, άνδρες ή γυναίκες, από 18 μέχρι 62 χρόνων, μπορούν να γίνουν άφοβα αιμοδότες, είτε περιστασιακά είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα (3-4 φορές το χρόνο).

Φυσικά, υπάρχουν κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζεις. Το βάρος σου πρέπει να είναι πάνω από 50 κιλά. Επίσης, δεν πρέπει να έχεις υπέρταση ή υπόταση. Αν είσαι γυναίκα, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε αιμοδοσία εφόσον έχεις έμμηνο ρύση ή είσαι έγκυος. Από κει και πέρα, για την πλήρη ασφάλειά σου, κάθε φορά που προσφέρεσαι να δώσεις αίμα, εξετάζεσαι επιτόπου από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα:

Συμπληρώνεις ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, που λειτουργεί σαν σύντομο ιατρικό ιστορικό, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει λόγος να εξαιρεθείς απ’ την αιμοδοσία. Θα απαντήσεις στις ερωτήσεις με τη βοήθεια του ειδικού και θα το υπογράψεις προσωπικά.

Περνάς από μία σύντομη ιατρική εξέταση, για να εκτιμηθεί η γενική σου κατάσταση υγείας αλλά και ειδικά του καρδιαγγειακού σου συστήματος.

Γίνεται προσδιορισμός της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη σου.

Απ’ ότι βλέπεις, όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τίποτα, αλλά η αιμοδοσία είναι μια καλή ευκαιρία να ελέγξεις και τη βασική κατάσταση της υγείας σου! Μην περιμένεις να σε καλέσει η ανάγκη για αίμα. Γίνε τώρα εθελοντής αιμοδότης και δώσε κι εσύ μια σταγόνα ελπίδα στη ζωή!

ΑΦΟΥ ΔΩΣΩ ΑΙΜΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ....

Έδωσες αίμα; Συγχαρητήρια! Τι γίνεται μετά;
Καταρχήν, μόλις ολοκληρωθεί η αιμοδοσία σου, οι ειδικοί της μονάδας θα σου δώσουν να πιεις ένα ποτήρι πορτοκαλάδα.
Μπορείς, αν θέλεις, να φας και κάτι ελαφρύ, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Μη απομακρυνθείς από τη μονάδα αιμοδοσίας πριν σου δώσουν το ελεύθερο οι άνθρωποι του ιατρικού προσωπικού.
Είναι χρήσιμο να αποφύγεις να οδηγήσεις αυτοκίνητο ή δίκυκλο για μία ώρα μετά.
Καλό θα ήταν, επίσης, να μην καπνίσεις πριν περάσει μία ώρα.
Πιες αρκετά υγρά, όχι αλκοόλ, που βοηθούν την αναπλήρωση του χαμένου όγκου των υγρών σου.
Όταν έρθει η στιγμή να φας, διάλεξε ένα υγιεινό, δυναμωτικό γεύμα.
Στη σπάνια περίπτωση που αιμορραγεί το σημείο της φλέβας που τρυπήθηκε, σήκωσε απλά το χέρι σου ψηλά, λύγισε τον αγκώνα σου και πίεσε το σημείο με τα δάχτυλα.
Και μην ξεχνάς! Αυτό που θα νιώσεις σίγουρα μετά την αιμοδοσία είναι η μεγάλη χαρά της προσφοράς σε αυτόν που είχε την ανάγκη σου.

Ποιοί άνθρωποι αλήθεια χρειάζονται αίμα;

Δυστυχώς, πολύ περισσότεροι , απ΄ όσο φανταζόμαστε! Σε κάθε νοσοκομείο, περίπου 2 στους 10 νοσηλευόμενους έχουν ανάγκη από αίμα! Σκέψου ότι κάθε χώρα χρειάζεται, για να καλύψει τις ανάγκες της για αίμα, τουλάχιστον 60.000 μονάδες για κάθε 1.000.000 κατοίκους.

H Ελλάδα έχει ανάγκη πάνω από 620 μονάδες αίματος κάθε χρόνο. Πώς καλύπτεται το αίμα αυτό;

Κατά 50% από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του ασθενούς (300.000-310.000)

Κατά 40% περίπου, από τους εθελοντές αιμοδότες, οργανωμένους συλλόγους ή έκτακτους εθελοντές (220.000-240.000)

Το υπόλοιπο 10% από τις Ένοπλες Δυνάμεις .

Έχουμε μόνο 100.000 εθελοντές αιμοδότες στη χώρα μας. Απ’ αυτούς, το 95% είναι οργανωμένοι εθελοντές και μόνο το 5% είναι μεμονωμένοι εθελοντές που προσφέρουν κατά περίσταση από μόνοι τους αίμα. 

Σκέψου το πολύ σοβαρά, λοιπόν. Αν μπορείς, γιατί να μην είσαι κι εσύ από αυτούς που χαρίζουν την ελπίδα σε όσους την χρειάζονται; Η ζωή είναι μια αλυσίδα. Σήμερα δίνεις εσύ για κάποιον, αύριο κάποιος σώζει τη δική σου ζωή.!Ως γνωστόν, δεν είμαστε άτρωτοι!

Άνοιξε το μυαλό και την καρδιά σου στον εθελοντισμό. Κάνε μια συνειδητή και ανιδιοτελή πράξη γενναιοδωρίας. Μια προσωπική χορηγία στην ανθρώπινη ζωή που έχει έλλειψη αίματος.!!!

------------------------------------------------------------------------------------


Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο ΓΑΛΑΤΑ στις 26 Ιουνίου (Κέντρο Υγείας) και στα ΜΕΘΑΝΑ στις 5 Ιουλίου (Πολιτιστικό Κέντρο) σε συνεργασία με το Γ.Ν Άργους. Παρακαλούμε όλους τους δημότες, τους εθελοντές αιμοδότες και τους φίλους του Δήμου μας, να δώσουν το δυναμικό "ΠΑΡΟΝ" σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Η συμμετοχή σας είναι σημαντική και σε αυτή την προσπάθειά μας για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.

Προσφέροντας αίμα, χαρίζουμε ζωή στους συνανθρώπους μας.

Ας είμαστε όλοι εκεί!!!


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Αιμοδοσία; Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται… Το αίμα ούτε αγοράζεται, ούτε πουλιέται… Μόνο προσφέρεται…

Υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι!

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, 60% του πληθυσμού θα χρειαστεί μετάγγιση ολικού αίματος ή ενός από τα στοιχεία του σε κάποια στιγμή της ζωής του

Μόνο το 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, δίνουν αίμα!

Δίνοντας 1 μονάδα αίματος… …δικαιούσαι αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης αλλά κυρίως προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπό σου που το έχει ανάγκη!

Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα;

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι υγιείς άνθρωποι, άνδρες ή γυναίκες, μπορούν να γίνουν άφοβα αιμοδότες, εάν:
• Είναι μεταξύ 18 και 62 ετών.
• Ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά.
• Είναι σε καλή υγεία και απαλλαγμένοι από μεταδοτικές ασθένειες, υπόταση, στίγμα και σοβαρές αλλεργίες.
Κι αν επιθυμείς γίνε κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών!

Ποια είναι η διαδικασία αιμοδοσίας;

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Οι περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες περιγράφουν πόσο όμορφα νιώθουν από την προσφορά τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ο αιμοδότης από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Ο όγκος αίματος που δίνει ο αιμοδότης αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια μέρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα. Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή. Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Για την όλη διαδικασία από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέχρι να φύγεις υπολόγισε περίπου μισή ώρα.

Οι εθελοντές αιμοδότες κατά την προσέλευσή τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους την Αστυνομική τους Ταυτότητα και τον Α.Μ.Κ.Α. τους.

Γιατί να δώσεις αίμα;

Προσφέροντας αίμα αποκτάς κάρτα εθελοντή αιμοδότη. Ο Δήμος μας είναι και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σου ανταποκρινόμενος στην έκκλησή σου για αίμα. Εσύ θα είσαι συνεπής στο ραντεβού σου για την εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου σου;

Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλώς μια πράξη αγάπης προς το συνάνθρωπο, είναι μια πράξη ηθικής υποχρέωσης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ας ενωθούμε όλοι μαζί προκειμένου να μετατρέψουμε τον εθελοντισμό σε πίστη και την εθελοντική αιμοδοσία σε συνείδηση!

Ας είμαστε όλοι εκεί!